top of page

Proiecte Erasmus+

        Începând cu anul 2014 Grădinița cu program prelungit Perluțele mării, Constanța a fost beneficiara a 9  proiecte educaționale cofinanțate de Uniunea Europeană prin Programul  Erasmus+ și desfășurate  în parteneriat strategic cu unități de învățământ private și publice, instituții de cultură și autorități locale din diverse state ale Europei.

 THE  KNOWLEDGE  OF LANGUAGES - A WORLD WITHOUT BORDERS

Nr. de referință:  2020-1-LV01-KA201-077558

Proiectul este implementat pe durata a 24 + 6 luni extensie (de la 01.11.2020 până la 30.04.2023), bazându-se pe cooperarea a cinci instituții de învățământ în cadrul programului Erasmus+ KA2: Letonia, Republica Cehă, Norvegia, România și Turcia.

Prin implementarea acestui proiect, dorim să contribuim la promovarea unei abordări cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine prin încurajarea învățării și conștientizării timpurii a limbilor străine, precum și la încurajarea utilizării noilor tehnologii pentru a sprijini învățarea limbilor și integrarea dimensiunii lingvistice în întreaga lume.

Partea inovatoare a proiectului se concentrează nu numai pe învățarea copiilor,formarea profesorilor și pe acumularea de experiență, ci și pe încurajarea și motivarea părinților să fie mai interesați și să încerce să-și ajute copiii în procesul de învățare.

Obiectivul principal al proiectului este de a încuraja învățarea limbilor străine pentru copiii din etapa preșcolară într-un mod integrat prin jocuri și alte activități interactive. În același timp, proiectul își propune și cultivarea interesului părinților pentru educația copiilor lor prin îndrumare metodologică, precum și obținerea și împărtășirea experiențelor despre învățarea și predarea limbilor străine în alte țări.

logo No Borders.jpg
logo lsg.jpg

Let”s share our games!

Nr. de referință:  2019-1-BG01-KA201-062605

2019-2021

  Proiectul ”Let’s share our games” se  bazezăă pe cooperarea a șapte instituții în cadrul programului Erasmus+ KA2. Partenerii din cadrul proiectului sunt: din: Bulgaria, Letonia, Lituania, Italia, Macedonia de Nord,Grecia și România.

       Lumea se transformă rapid. Pentru a fi la curent cu aceste schimbări, fiecare individ trebuie să-și adapteze convingerile, să-și lărgească sfera de cunoștințe și să își schimbe valorile. Colaborarea europeană în domeniul educației ar trebui să se axeze pe nevoile noii generații. Ar trebui să se intensifice, să urmeze orientări clare de dezvoltare și să obțină rezultate măsurabile. Ar trebui să utilizeze idei noi și să compare rezultatele proiectului

        Scopul proiectului "Let's share our games!" este de a explora, selecta și descrie diferite tipuri de jocuri interesante din șapte țări europene. Vor fi prezentate și împărtățite jocuri, regulile lor de aplicare, specific educației timpurii.

        Prin  acest proiect se dorețte să atingă următoarele obiective specifice:

1) Includerea egală a tuturor copiilor, oferindu-le șansa de a se exprima și de a-și crește motivația prin îmbunătățirea condițiilor și a mediului și diversificarea abordărilor;

2) Extinderea și îmbogățirea mediului de învățare prin crearea unui mediu interactiv care să permită libertatea de alegere și de exprimare a fiecărui copil;

3) Construirea de parteneriate între părinți, profesori și copii prin încredere și înțelegere reciprocă.

4) Motivarea profesorilor să împărtășească practici inovatoare și să-și îmbunătățească abilitățile dezvoltând abilități pentru a lucra cu platforme educaționale, competențe lingvistice;

5) Dezvoltarea competitivității grădiniței și construirea unei noi imagini a profesorului prin eliminarea rigidității sistemului;

Proiectul vizează și:

• includerea egală a tuturor copiilor, încurajarea performanței copiilor și stimularea motivației acestora prin îmbunătățirea mediului și diversificarea metodelor de predare;

• Implicarea părinților în activități comune menite să creeze parteneriate bazate pe încredere și înțelegere reciprocă. Părinții ar trebui să știe că pot avea încredere în profesori. Crearea acestei încrederi necesită ca profesorii să nu ia în considerare prejudecățile și atitudinile negative, precum și unele norme și credințe culturale.

• Permițând profesorilor să dezvolte abilități cheie de adaptare și să facă parte din lumea modernă în continuă schimbare, în ciuda unor factori cum ar fi atracția slabă a profesiei și efectul de arsuri.

• Noi oportunități de dobândire a abilităților de învățare, îmbunătățirea calificărilor profesionale, a abilităților sociale și a competențelor cheie.

• Practicarea muncii în echipă și stimularea potențialului creativ al profesorilor.

• Încurajarea utilizării învățării inovatoare prin intermediul jocurilor și utilizarea tehnologiei. Detașarea de metodele tradiționale de predare;

       Proiectul "Let's share our games!" a creat o rețea de preșcolari, profesori și părinți din țările partenere și a reușit să stabilească o legătură între diferitele culturi. Proiectul prevede o serie de activități comune care vor conduce la împărtășirea metodelor de predare inovatoare folosite în prezent de partenerii proiectului.

Untitled design.png

The Old Tortoise's Treasure Tales

nr. 2018-1-BG01-KA201-047836

2018-2021

 Travelling Project – the journey to the competences of the future

Nr. de referință: 2017-1-PL01-KA219-038679_6

2017 - 2019

         Proiectul Travelling Project – the journey to the competences of the future să fie începutul creativității preșcolarilor și a educației bilingve. Proiectul își propune îmbunătățirea aspectelor metodologice și tehnice  în cadrul cooperării dintre parteneriat și unitățile de învățământ. Creativitatea copilului este multilaterală în dezvoltarea competențelor de bază și în modelarea activității care dă tuturor copiilor un start bun la următoarele etape ale educației și efectele lor pozitive. Combinată cu educația bilingvă, ea deschide ușa cunoașterii din multe discipline și dezvoltă încrederea în sine a tinerilor studenți și a celor care nu se află în modelul tradițional de învățare.           

    Activitățile creative bilingve permit participanților și copiilor  să dezvolte competențele cheie necesare pentru procesul de învățare pe tot parcursul vieții. Aceste activități vor îmbunătăți calitatea educației timpurii, ceea ce va asigura un start bun la școală. 


        Vrem să răspândim idei care permit participanților din afara proiectului să interpreteze și să disemineze ideile pe care le-au dezvoltat, dar și să le îmbogățească cu experiențele și opiniile lor. Fiecare partener are o experiență valoroasă pentru a ajuta la proiect, câștigat pe teren local. Vom împărtăși cunoștințele și bunele practici pe care le folosim pentru a lucra cu copiii / studenții noștri
       

       Mai mult, țările partenere prezintă culturi, statut economic și nevoi de dezvoltare. Acest lucru ne va da șansa de a aborda subiectul din diferite perspective. Toate școlile / grădinițele partenere au dezvoltat multe soluții interesante în domeniul educației creative, bilingve și TIC, în special în ceea ce privește munca în echipă, implementarea proiectelor și sprijinirea copiilor cu nevoi educaționale speciale. Aceste soluții reprezintă un răspuns la nevoile comunității locale și rezultă din conceptul de școli / grădinițe. Conținutul / activitățile incluse în proiect sunt menite să lărgească oferta educațională de parteneriate de bună practică, cum ar fi implicarea copiilor / elevilor în rezolvarea problemelor, crearea de proiecte proprii, munca în echipă și activități creative, activități în aer liber și inițiative noi în timpul proiectului.     Inovația se va reflecta, de asemenea, în formele și modalitățile de comunicare între partenerii bazați pe TIC și utilizarea pe scară largă a acestor tehnologii în procesul didactic.

Majoritatea partenerilor vor explora acțiuni menite să democratizeze comunitatea educațională ca implicând toate autoritățile școlare / grădinițe în crearea de perspective de dezvoltare și îmbunătățirea calității muncii fiecărei instituții.       

          Este deosebit de inovatoare în grădinițe și clase de începători în care se creează condiții pentru ca copiii să aibă responsabilitatea pentru deciziile și acțiunile lor și să dezvolte abilități creative de rezolvare a problemelor - luarea deciziilor și învățarea de sarcini în procesul educațional.

My Rights-My Responsibilities

Nr. de referință: Nr. 2017-1-UK01-KA219-036528_3

2017 - 2019

 

Proiectul My Rights-My Responsibilities este un proiect Erasmus+ Acțiunea cheie 2 - Parteneriate strategice doar între școli - cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, implicând șase unitãți de învãțãmânt din Grecia, Italia, Anglia, România, Polonia, Spania  (perioada de implementare 01.10.2017 – 30.09.2019).

My Rights-My Responsibilities mele implică școli primare din Regatul Unit, Polonia, Spania, Grecia, România și Italia. Printre aceste țări, prin Programul UNICEF privind respectarea drepturilor omului (RRS), Marea Britanie se află în prima linie a gândirii despre drepturile copilului. Ceilalți, recunoscând importanța acestora, nu au făcut până acum prea puține pentru a le aborda. Școala din Marea Britanie se angajează să RRS și este dornică să împărtășească învățarea și să dezvolte noi metode și să se gândească la CRC împreună cu partenerii săi. Proiectul se adresează în principal elevilor de 9-12 ani și va implica echipe mici în fiecare școală ca șoferi ai proiectului, dar și cursuri întregi și școli întregi. Obiectivele principale ale proiectului sunt: ​​dezvoltarea cunoștințelor și înțelegerii CRC, care se referă la aceasta în viața cotidiană; dezvoltarea competențelor civice, culturale și interpersonale ale elevilor; să implice elevii în procesele democratice, să-și dezvolte gândirea critică și simțul responsabilității în ceea ce privește drepturile; să facă schimb de bune practici, să împărtășească experiența și cunoștințele cu partenerii din Europa, în special în ceea ce privește drepturile și responsabilitățile în școală și în ceea ce privește dezvoltarea competențelor TIC; pentru a dezvolta cunoștințele elevilor cu privire la aspectele cruciale ale sănătății și bunăstării, atât acum, cât și în viitor; pentru a îmbunătăți competențele lingvistice printr-o abordare holistică și pentru a promova educația antreprenorială.

inEDU - Inclusive Education Model for Children with Migrant Background in Pre-schools

Nr. de referință: 580452-EPP-1-2016-1-PL-EPPKA3-IPI-SOC-IN

2016 - 2018

 

      Partenerii proiectului, au convenit că nu există soluții suficiente în domeniul educației timpurii, care să permită educația calitativă și formare cu focalizare pe nevoile preșcolarilor dezavantajați, inclusiv acelor cu fundal migrator.

     Bunele practici ale partenerilor experimentați, cu politici de integrare pe termen lung stabilite, au permis abordarea nevoii identificate din Regatul Unit (Polonia, Estonia, Republica cehă, România) și o țară candidată (Macedonia)

      Au fost identificate următoarele necesități:

          • Cunoașterea și experiența insuficientă a cadrelor didactice necesare pentru crearea unui mediu adecvat de învățare pentru copiii cu migranți, inclusiv diverse aspecte, cum ar fi: metodele de lucru cu copiii învățând limba țării gazdă ca străină sau a doua; influența asupra copilului, părinților / îngrijitorilor, familiei, profesorilor atitudini subconștiente față de copii / familii de origine migrantă etc.).

                 • Lipsa de soluții sistemice care să ofere sprijin preșcolarilor ca instituții responsabile de organizarea educației comunitare

                 • Lipsa instrumentelor de învățare validate, a instrucțiunilor, a materialelor educaționale, a jocurilor etc. pregătite pentru a fi utilizate în educația timpurie pentru includerea copiilor cu origine migrantă

                • Scăderea gradului de conștientizare în rândul factorilor de decizie din domeniul educației timpurii pentru succesul educațional viitor al copiilor, precum și reducerea costurilor de intervenție care rezultă din sprijinul educațional extins cerut de copiii care au acces limitat la educația preșcolară eficientă incluzivă

Traditions, Reality, Education, Entertainment

Nr. de referință: 2016 – 1-BG01-KA219-023648_6

2016 - 2018

 

     În perioada 01.09.2016 - 01.09.2018  Grǎdinița cu Programul Prelungit "Perluțele mării" derulează Proiectul Erasmus+ TREE - Traditions, Reality, Education, Entertainment. Proiectul vizează crearea unui produs educațional - carte  - joc intitulat Journey of the Hero Ant. Această abordare jucăușă își propune să ajute copiii să învețe despre caracteristicile culturale, tradiționale și etnice ale diferitelor popoare. Personajul principal al jocului, Ant - turist, va merge pe alt copac, simbolizând diferitele țări - parteneri în proiect. Ideea de bază este că copiii vor primi cunoștințe multiculturale în copilăria timpurie. Cunoscând diversitatea lumii din jurul lor, copilul va deveni tolerant, creativ și motivat să dezvolte o cetățenie europeană.  Jocul va fi îmbogățit cu noi "arbori de cunoștințe" din celelalte țări care nu sunt parteneri.

        Cadrele dictice din Grădinița cu program prelungit Perluțele mării au realizat jocul Journey of the Hero Ant.

European Development of the Early Childhood Education is the Key to Success in Life

Nr. de referință: 2015-1-PL01-KA219-016994_6

2015 - 2017

 

Grǎdiniţa P.P. „Perluțele mǎrii” a derulat în perioada 01.09.2015 – 01.09.2017 Proiectul Erasmus+ “European development of the early childhood education is the key to success in life” ce a avut drept scop cultivarea şi promovarea talentelor la vârsta timpurie prin dans, muzicǎ, sculptură/ modelaj, literatura pentru copii. Sunt vizate formarea şi dezvoltarea competenţelor artistice, lingvistice şi abilităților manuale.

Scopul principal al proiectului l-a reprezintat cooperarea în domeniul cunoaşterii şi implementǎrii metodelor şi formelor de dezvoltare a competenţelor de bază ale copiilor, cum ar fi lectura, înţelegerea scris-cititului, comunicarea utilizând diversitatea artei europene.

Participanţii au descoperit soluţii inovatoare, noi forme şi metode de lucru care sǎ dezvolte în copii caracteristici cum ar fi deschiderea, încrederea în propriile lor capacităţi, spiritul antreprenorial, stima de sine. Este extrem de important ca îmbunătăţirea calitǎţii educaţiei copiilor sǎ se producǎ prin obţinerea experienţei practice valoroase şi consolidarea profilului profesional al cadrelor didactice.

În timpul implementǎrii proiectului au fost promovate lucrul în echipă şi forme de integrare diverse - conferinţe, prelegeri, ateliere de lucru şi cursuri de formare şi perfecţionare.

Proiectul a contribuit la îmbunătăţirea calităţii serviciilor educaţionale oferite de cǎtre grădiniţă şi consolidarea profilului profesional al cadrelor didactice, şi a avut o mare importanţă în ceea ce priveşte dezvoltarea copiilor preşcolari. Printre altele, proiectul a influențat la: descoperirea talentelor şi intereselor copiilor care au fost dezvoltate în etapele ulterioare ale procesului instructiv-educativ. Cadrele didactice au avut oportunitatea de a dobândi noi abilităţi şi competenţe în timpul de reuniunilor de formare organizate în ţările europene partenere. Și-au dezvolta, de asemenea și competenţele de comunicare în limba engleză.

Parteneriatul şcolar a existatt între unitǎţi de învǎţǎmânt de stat şi particulare/ confesionale din Polonia, Ungaria, Italia, Spania, Turcia, Portugalia şi România.

Bilingual Education: a Step Ahead

Nr. de referință: 2014-1-PL01-KA201-003382

2014 - 2016

Proiectul Erasmus+ Sectorial „Bilingual education: a step ahead” s-a derulat în perioada 01.11.2014 – 30.10.2016 avȃnd drept scop dezvoltarea unui parteneriat strategic transsectorial ȋntre 14 parteneri europeni din instituții de ȋnvǎțǎmȃnt de stat şi particulare, şcoli de limbi strǎine şi alte instituții cultural-administrative din Polonia, Turcia, Grecia şi Romȃnia,

 

Obiectivele principale ale proiectului a vizat: implementarea educației bilingve ȋncepȃnd de la nivelul preşcolar şi a metodologiei de predare CLIL (Content and Language Integrated Learning – învățarea integrată a conținutului și limbii), bazatǎ pe predarea limbii engleze prin jocuri noi și inovatoare.

 

Abordarea CLIL la clasǎ se bazeazǎ pe adăugarea unei a doua limbi în procesul de predare şi realizare a unui proces dual de învǎțare pe de o parte a limbii respective, iar pe de altǎ parte a materiei studiate. CLIL are la bazǎ metodologia „imersiunii lingvistice”.

Comisia Europeanǎ sprijinǎ prin intermediul Programului Erasmus+ îmbunǎțǎțirea competențelor metodologice şi lingvistice ale cadrelor didactice în contextul folosirii CLIL.

Rezultatele proiectului se vor reflecta ȋn implicarea activǎ a unui numǎr minim de 60 de cadre didactice şi 250 de pǎrinți din patru țǎri europene, 500 de elevi beneficiari ai educației bilingve, materiale didactice originale şi inedite pentru 5 teme de studiu (educație fizicǎ şi sport, artǎ plasticǎ, ştiințǎ, muzicǎ, matematicǎ), sesiuni de formare şi ateliere de lucru pentru profesori şi pǎrinți.

Echipa proiectului a realizat și publicat Curriculum for Preschool Bilingual Education CLIL, proiect cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Curriculum for Preschool Bilingual Education CLIL este o colecție cuprinzătoare de resurse bazate pe cunoaștere și practică zilnică, care explică ce, cum și de ce să predea limba engleză ca a doua limbă la vorbitorii preșcolari din alte limbi, utilizând Metodologia CLIL.

bottom of page